Şahıs Şirketi Nedir?
Kişilerin girişim, iş fikri ya da karlılık gibi amaçlar doğrultusunda fikirlerini hayata geçirdikleri somut alanlardır şirketler. Anonim, limited ya da şahıs olarak kurulabilen şirketler kendi içerisinde avantaj ve dezavantajlar bulundurmaktadır.
Şahıs şirketleri ise pek çok kişi tarafından tek bir kişi tarafından kurulabilen şirketler olarak sanılsa da aslında bir kişiden daha fazla kişinin birleşmesi ile kurulabilecek olan şirketlerdir. Şahıs şirketinin ne olduğuna bakmak gerekirse bu şirketler tüzel kişiliği bulunan ve şirket ortaklarının sınırsız sorumluluğa sahip olduğu şirketleri ifade etmektedir. Ortak olan ekonomik çıkar ya da çıkarlar doğrultusunda ortak sayısı belli olan kişilerce kurulan ve ortakların sorumluluklarının kişisel olduğu ortaklıkları ifade etmektedir şahıs şirketleri.
Çoğu zaman ortak sayısının az miktarda olduğu şahıs şirketlerinde ortaklıklarda; ortaklığın devri de zor bir niteliğe sahip olmaktadır. Şahıs şirketlerinde herhangi bir ortaklığın devredilebilmesi ya da satılabilmesi için bütün ortaklar tarafından uygun görülmesi gerekmektedir. Herhangi bir ortak şirketten ayrılsa bile şirketi ilişkileri gereğinden sebebiyle üçüncü kişilerle olan sorumluluğu belirli bir süreliğine devam etmektedir. Ortakların gerçek kişiler olduğu şahıs şirketlerinde ortaklar şirket borçlarına sınırsız bir sorumlulukla bağlı olmaktadırlar. Aynı zamanda şahıs şirketleri kolektif ve komandit şirketler olmak üzere iki kategoriye ayrılmaktadır. Şahıs şirketleri düşük muhasebeci ücretleri ve hızlı kurulum gibi avantajlar sağlarken aynı zamanda yüksek ciro elde edilmesi durumunda limited şirketlere oranla daha yüksek vergi ödeme durumu söz konusu olabilmektedir.
Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur?
Şahıs şirketi kurmak için tek kişi tarafından kurulacaksa kendisinin ortaklarla kurulacaksa ortaklara dair bilgilerinde dahil olduğu bilgileri içeren belgelerin yanı sıra şirketle alakalı çeşitli belgelerinde toplanarak şirket kuruluş aşamaları doğrultusunda işlenmesi ile kurulmaktadır. İşe balama formu, 2 tane ikametgah belgesi, 2 tane nüfus cüzdanı fotokopisi, 2 tane imza beyannamesi, işyeri kira kontratı, işyeri kira kontratı damga vergisi alındı makbuzu, işyerinin kiralık olmadığı durumlarda tapu fotokopisi ve işyerinin vergi dairesine dilekçe gibi evraklar hazırlanmaktadır. Kişiler söz konusu belgeleri kendisi toplayabileceği gibi vekalet vereceği bir muhasebeci ile de bu işi yürütebilmektedir. Gerekli evrak ve dilekçelerin teslimini takip eden süreçte ise şahıs şirketinin vergi levhasının çıkartılabilmesi için yoklama memuru gönderilmektedir. Bu memurlar söz konusu yerin şahıs şirketi açmaya uygunluğunu kontrol etmektedir. Uygun görüldüğü takdirde ise yoklama tutanağı verilmektedir. Bu belge muhasebeciye verilerek vergi levhasının çıkartılması sağlanabilmektedir.
Yüksek maliyetli ofis ücretleri yerine Hazır Ofis hizmetini yada fiziksel bir ofise ihtiyacınız yok ise sanal ofis çözümlerini de tercih ederek maliyetlerinizi azaltabilirsiniz.